Primeur voor Oostwold Airshow

Met de komst van een Vultee BT 13 Valiant uit Duitsland begroet de organisatie van de grootse warbirdshow van Nederland opnieuw een bijzonder vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.

Deze BT, Basic Trainer, is in 1942 door Consolidated in Amerika gebouwd. Hoewel er meer dan 11.000 exemplaren van zijn geleverd is een vliegende Valiant een zeldzame verschijning en de BT-13 die naar Oostwold komt is het enige vliegende exemplaar in Europa.

Leerling-piloten vlogen er vanaf 1939 mee nadat ze de elementaire training op primary trainers zoals de Boeing-Stearman PT-17 of de Fairchild PT-19 hadden doorlopen en nog voordat ze de overstap maakten naar de gevorderde training (Advanced Trainer) zoals b.v. op vliegtuigen van het type AT-6 Texan van North American.

De BT-13 Valiant is een metalen laagdekker met een breed, niet intrekbaar landingsgestel. Het toestel wordt aangedreven door een indrukwekkende negen cylinder Pratt & Whitney stermotor. Het type werd in de vorige eeuw ook gebruikt op de Royal Netherlands Military Flying School in Jackson (Mississippi).

De piloten gaven het toestel de bijnaam “Vibrator”, omdat het dak van de cockpit bij kruissnelheid de neiging had om te gaan trillen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Valiants snel uit dienst genomen. De meeste exemplaren werden voor dumpprijzen verkocht en kregen b.v. een tweede leven als sproeivliegtuig in de landbouw.

Voor de oorlogsfilm “Tora! Tora! Tora!” werden een aantal BT-13 gebruikt die werden omgebouwd zodat ze voor Japanse Aichi D3A “Val” konden doorgaan.
Het toestel dat in Oostwold te bewonderen is de N71502, Vultee BT-13B (SNV-2), C/N: 79-801. Het vliegt in een fantasie uitvoering, in marine kleuren, met het serienummer M201 en is eigendom van de Duitser Philipp Prinzing.

No Replies to "Primeur voor Oostwold Airshow"