Enige luchtwaardige ‘Noorduyn Norseman’ in Europa naar Oostwold!

 

De ‘Noorduyn Norseman’ werd in 1934 ontworpen door de Nederlander Robert Noorduyn. In totaal werden 903 van deze toestellen gebouwd, waarmee het één van de meest gebouwde toestellen van Nederlands ontwerp is.

Noorduyn kreeg zijn technische opleiding in zowel Nederland als Duitsland. Na zijn afronding van de studie, ging hij in 1913 als technisch tekenaar aan de slag bij de Engelse vliegtuigbouwer Sopwith Aviation. In 1919 keert hij terug naar Nederland om voor Anthony Fokker te gaan werken. Omdat Fokker in de Verenigde Staten wilde uitbreiden, stuurde men Noorduyn in 1921 naar Teterboro (New Jersey) om daar als bedrijfsleider van Fokker USA te gaan werken.

In de herfst van 1934 besloot Noorduyn voor zichzelf te beginnen en richtte hij Noorduyn Aviation op. Hier ontwierp hij een verbindings- en lesvliegtuig genaamd de ‘Noorduyn Norseman’. Het werd een gewild vliegtuig, want tijdens de Tweede Wereldoorlog bestelde de United States Army Air Forces er maar liefst 750.

De ‘Noorduyn Norseman’, bestaande uit een stalen frame met houten bekleding en een vast landingsgestel, werd ontworpen als hoogdekker met een ruime romp waarbij passagiers en vracht op een simpele wijze aan- en van boord konden worden gebracht, waarbij Robert Noorduyn uitging van een watervliegtuig met aan/afvoer vanaf een steiger. Daarnaast kon het toestel eveneens worden voorzien van ski’s voor starts en landingen in de sneeuw en werd als derde mogelijkheid een vast landingsgestel meegenomen.

De Noorduyn Norseman in Europa

De Royal Norwegian Air Force werd, met zijn extreme omstandigheden, direct de enige en grootste gebruiker van de ‘Noorduyn Norseman’ in Europa. Vanaf 1959 waren in totaal 24 stuks in dienst. Tegenwoordig vliegt er in heel Europa nog slechts één exemplaar. Dit is de ‘Noorduyn Norseman’ UH-65 LN-TSN (c/n 780) welke vliegt in zijn originele kleuren van de Noorse Luchtmacht R-AF/44-70515.  Het toestel is eigendom van de ‘Norwegian Spitfire Foundation’ en heeft als thuisbasis Bode and Kjeller Airport.

 

Technische gegevens ‘Noorduyn Norseman’

Lengte 9.86 m

Hoogte 3.07 m

Spanwijdte 15,70 m

Vleugel oppervlak 30.2 m2

Leeg gewicht 1923 kg

Max t/o gewicht 3357 kg

Kruissnelheid 241 km/u

Stall snelheid 109 km/u

Bereik 1500 km,

Plafond 5182 m/17.000 ft

 

In Nederland zijn momenteel twee ‘Norseman’ projecten in volle gang. De Stichting Noorduyn Foundation in Zaandam probeert in Noorduyn Norseman CF-GLI weer in de lucht te krijgen. Ook in de z.g. T2 hangar van het Aviodome in Lelystad is een restauratieproces van een Noorduyn Horseman in volle gang. Ook deze N4474 Noorduyn Norseman UH-64A moet uiteindelijk weer gaan vliegen.

 

 

 

 

 

 

No Replies to "Enige luchtwaardige ‘Noorduyn Norseman’ in Europa naar Oostwold!"