Warhawks pronkstukken Fighter Collection

De Engelse zakenman en voormalig RAF-piloot Stephen Grey heeft in de loop van de jaren een indrukwekkende collectie opgebouwd. Voor de handel, voor de heb maar vooral om zijn warbirds aan de wereld te laten zien! The Fighter Collection neemt dit jaar maar liefst vier vliegtuigen mee naar Oostwold. Stuk voor stuk raspaardjes,  waarvan twee exemplaren echte pronkstukken zijn, die nog niet eerder in Nederland te zien zijn geweest.

 

Curtiss P-40C Warhawk, 41-13357 (G-CIIO)

De Curtiss-Wright Airplane Company in Amerika introduceert de P-40C als opvolger van de Hawk 75. Na een periode bij de US Army Air Force verhuist dit geheel metalen jachtvliegtuig naar de luchtmacht van de voormalige Sovjet-Unie.

Na een lange restauratie maakte de Warhawk in de zomer van 2014 zijn debuut in ‘t Engelse airshow-circuit. Het opvallend glimmende toestel is tijdens de restauratie volledig gestript en van zijn originele olijfkleurige camouflagekleuren ontdaan.

 

Curtiss P-40F Warhawk, 41-19841 (G-CGZP)

De andere Warhawk is één van de slechts twee luchtwaardige P-40 F exemplaren in de wereld. Nadat het vliegtuig in 1942 in de Zuidwest-Pacific operationeel wordt ingezet verdwijnt het buiten beeld. In de jaren zeventig wordt het vliegtuig in troosteloze toestand ontdekt op een vuilstort op het eiland Espiritu Santo.

Sinds 2011 is het weer luchtwaardig en ze vliegt nu displays onder de naam ‘Lee’s Hope’, wat oorspronkelijk de naam was van een Warhawk van het 85e Fighter Squadron dat in 1944 in Italië was gestationeerd.

No Replies to "Warhawks pronkstukken Fighter Collection"