Luchtruim vrij voor de historie

Met Pinksteren wordt voor de negende keer de Oostwold Airshow gehouden, een must voor de ware vliegtuigliefhebber. Daar worden er, ijs en weder dienende, weer meer dan twintigduizend van verwacht.

Het is ontegenzeglijk een van de grootste evenementen in Groningen: de Airshow op het vliegveld van Oostwold. Er moet een verkeersplan aan te pas komen om alle toeschouwers op een ordentelijke manier naar de plaats van handeling te krijgen, en dan weet je het wel.

Deze Pinksteren, zondag 4 en maandag 5 juni, is het weer zover. Dan is de negende editie van de Oostwold Airshow, die deze keer vooral in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van het weer, maar de organisatie rekent vast en zeker op een overschrijding van de 20.000 bezoekers.

In 2015 kwamen op de achtste Airshow op de zondag 6500 belangstellenden en op de maandag 16.000. In totaal waren dat dus ruim 20.000 en die worden ook deze keer verwacht. Organisator Tom van der Meulen is er stellig in: ,,Dit jaar moeten we daar boven komen, anders doen we het niet goed.’’ Hij bevestigt wel dat het succes mede afhankelijk is van het weer. ,,Is dat slecht, dan blijven we steken op zo’n 15.000. Bij de edities van 2009 en 2011 was het mooi weer en als het zo wordt, dan durf ik wel te zeggen dat er 25.000 komen. Bovendien hebben we wel weer eens twee mooie dagen verdiend.’’

Er komen bijzondere vliegtuigen naar Oostwold om daar bewonderd te worden door liefhebbers. Van der Meulen: ,,We hebben de meest bijzondere historische vliegtuigen, zoals de P40 Hurricane en ook de Hawk’75. Die is nog niet eerder in Nederland geweest. Deze vliegtuigen komen uit Engeland en het is volstrekt uniek dat wij die hier hebben. Als het goed is, staan hier straks negen fighters uit de Tweede Wereldoorlog, een unicum in Europa.’’

De vraag rijst natuurlijk hoe je het voor elkaar krijgt om die vliegtuigen naar Oostwold te krijgen. ,,In het organiseren hebben we intussen wel een naam opgebouwd’’, zegt Van derMeulen. ,,We horen qua airshow tot de top in Europa. Het staat er nu zo voor dat gevraagd wordt: heb je weer een show? Vergeet je ons niet? Ze willen heel graag komen en wij zorgen dat alles goed geregeld wordt.

Zo hebben we een routingplan vanaf de A7 om iedereen hier goed te krijgen.’’ Die ‘wij’, dat zijn de harde kern van zes mensen in de organisatie en de tweehonderd vrijwilligers, regionaal en landelijk, die de handen uit de mouwen steken om het evenement soepel te laten verlopen. Zo is er een parkeerterrein gecreëerd op 8 hectare weiland, dicht in de buurt van het vliegveld zodat de bezoekers niet ver hoeven lopen.

Van der Meulen: ,,We willen de vliegtuigen dicht bij de mensen brengen en dat betekent parkeren op loopafstand. We hebben een clubje verkeersregelaars, de Menterwolderruiters uit Nieuwolda helpen daarbij en de voetbalclub VVS hier uit Oostwold regelt het parkeren. Dat is een leuke groep waar we echt op kunnen bouwen.’’

Naast de historische vliegtuigen komen er ook andere naar Oostwold. Van der Meulen: ,,We verwachten zo’n veertig demo-vliegtuigjes en ook nog eens tussen de vijftig en tachtig bezoekende vliegtuigen, dus van mensen die zelf met hun vliegtuig naar de show komen en dan ’s avonds weer naar huis gaan.’’ Dat betekent dus dat de mensen van ver buiten de regio komen. ,,Het is ongeveer zo dat de helft van de bezoekers van binnen een straal van 50 kilometer komt. We hebben deze keer online tickets verkocht, vanaf maart al, en dan kun je zien waar die naartoe gaan: Australië, Amerika, Frankrijk, Duitsland, Engeland.’’

Het thema is deze keer dus de Tweede Wereldoorlog. Van der Meulen: ,,We hebben re-enactors waarop scènes uit de oorlog helemaal zijn nagebouwd, maar we hebben ook dertig kraampjes met van alles en nog wat, er is catering, er is een draaimolentje voor de kinderen en er zijn oude tractors te bewonderen. Ik heb geen enkele stress over de organisatie, die is goed.’’

Dan blijft dus de aloude wens van het stralende weer met een clear blue sky over. Van der Meulen schiet in de lach. ,,Ach, over het weer maak ik me eigenlijk ook geen zorgen, dat heb ik toch niet in de hand. De mensen komen toch wel. In 2013 was het aanvankelijk baggerweer, maar om een uur of tien zagen we mensen het terrein op komen terwijl het zicht slecht was. Ik dacht meteen: we doen wel iets goed. Daar komt bij dat we de vliegtuigen hier al hebben staan, wij zijn de enige airshow op het vasteland die dat heeft. Dat hebben we van de Engelsen geleerd, dat je niet de situatie krijgt dat de vliegtuigen vanwege het weer niet kunnen komen.’’

Maar volgens Van der Meulen is het met Pinksteren straks gewoon goed zicht. ,,Dat is het voordeel van het Dollard-Waddengebied’’, doceert hij, bekend als hij als piloot is met de weerssituatie in het luchtruim boven Noordoost-Groningen. ,,In de zomer is er een grote uitstraling vanuit de Dollard en dat betekent dat langs de kust het weer beter is dan een stukje verderop. Dan regent het in Winschoten en Veendam, maar is het in Oostwold prima.’’

12 mei 2017 – REPORTAGE DAGBLAD VAN HET NOORDEN – door Henk Mulder

No Replies to "Luchtruim vrij voor de historie"