Vintage Pair een paar apart

Het is niet alleen voor de Oostwold Airshow een primeur ook voor beide vliegtuigen is het uniek dat ze samen een display gaan vliegen. De DH82a Tiger Moth en de Antonov An-2  van het Nederlandse luchtvaartbedrijf ‘Classic Wings’ vormen als een soort kleine zus en grote broer het z.g. ‘Vintage Pair’.

Het bijzondere duo vormt een hommage aan de pioniers van de nieuwe tijd, aan de mensen die de wereld veroverden en aan hen die geografische grenzen deden vervagen. Maar bovenal een hommage aan de derde dimensie die miljoenen jaren onbereikbaar voor ons leek te zijn.

Stermotoren en linnendoek, gewicht versus snelheid en handenarbeid versus de automatische piloot onderscheiden het Vintage Pair en haar vliegers van de grote massa. De Tiger Moth mag je rustig een icoon noemen die in ons land zowel bij de Koninklijke Luchtmacht als de Rijks Luchtvaart School dienst heeft gedaan.

In totaal heeft de Rijksluchtvaartschool (RLS) dertig exemplaren in dienst gehad, die tot aan 1960 gebruikt werden voor de vliegopleiding. De knalgele Havilland DH-82A Tiger Moth met de registratie N8233 wordt gevlogen door een groep van hoofdzakelijk KLM piloten die het leuk vinden weer in een vliegtuig te vliegen waar zij ooit hun luchtdoop in hebben beleefd.

De legendarische andere helft van het Vintage Pair is ’s werelds grootste éénmotorige dubbeldekker, de Antonov 2. Net als de Tiger Moth behoort het tot de meest gebouwde toestellen ter wereld. De Antonov An-2 werd in vele varianten gebouwd; er werden toestellen gebruikt voor passagiers, vracht, exploratie, ambulancedienst en landbouw. Het toestel kon uitgerust worden met wielen, ski’s of drijvers.

Het toestel bleek uiterst geschikt te zijn voor het harde leven in de Sovjet-Unie. Bovendien bleek het zo’n succes dat het ook in andere landen zoals Polen en China in licentie gebouwd werd. Er zijn in totaal zo’n 18.000 stuks gebouwd die veelal gebruikt werden en nog deels worden in de voormalige Oostbloklanden. Na de val van het communisme in Europa zijn veel toestellen opgekocht door westerse liefhebbers.

De Antonov An-2 van Classic Wings werd gebouwd in 1957 en zijn ‘Vintage Sister’, de DH82a Tiger Moth stamt uit 1944. De klassieke kisten zullen tijdens beide showdagen van de Oostwold Airshow het publiek op ouderwetse maar degelijke wijze vermaken.

When passion meets tradition!

No Replies to "Vintage Pair een paar apart"