Noren eren Wing Commander Rolf Arne Berg

Met een opvallend kleurenschema, aangebracht op Spitfire RR232,  staat de ‘Norwegian Spitfire Foundation’ stil bij het levensverhaal van een Noorse oorlogsveteraan die sneuvelde in onze regio.

De Spitfire HF Mk.IXe uit 1944 is de afgelopen weken voorzien van het kleurenschema en markeringen van de Spitfire waarmee Rolf Arne Berg vanaf 1944 heeft gevlogen. Bijzonder is dat het originele exemplaar van deze Spitfire verongelukte op 3 februari 1945 tijdens een aanval op vliegveld Eelde. Daarbij kwam de 27-jarige Wing Commander Rolf Arne Berg om het leven.

Spitfire PV181/RAB stortte neer op een boerderij in de Koesteeg / Drift 4 in Eelde. Het toestel van het 332 SQN was afkomstig van de basis Woensdrecht. Luchtvaartkenner Hendrik Cazemier woont zelf in deze straat en schreef er een artikel over voor het Engelse blad ‘Flypast’. Ook hij reageert enthousiast op de komst naar Oostwold van deze ‘Noorse’ Spitfire die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn allerlaatste vlucht boven Noord-Nederland  maakte.

De Norwegian Spitfire Foundation probeert, ook voor toekomstige generaties Noren, genoeg geld in te zamelen om de droom van een eigen vliegende Noorse Spitfire te realiseren. De foundation exploiteert daarvoor o.a. naast deze Spitfire ook een Mustang P-51D, ‘The Shark’. Beide toestellen zijn gestationeerd bij de Boultbee Flight Academy op Goodwood Aerodrome in het Engelse West Sussex. Hier worden ze voor trainingen en verschillende commerciële doeleinden ingezet.

In Oostwold wordt de Spitfire Foundation vertegenwoordigd door Eskil Amdal, die in het dagelijks leven testpiloot op o.a. F-16 en de F-35 is. De andere piloot is Lars Ness, één van de oprichters en de huidige voorzitter van de Noorse Spitfire Foundation. Hij vliegt al meer dan 25 jaar airshows in binnen- en buitenland en is daarnaast gezagvoerder op een Boeing 737 bij de S.A.S.(Scandinavian Airline System) Beide ‘liefhebbers’ verheugen zich enorm op hun eerste kennismaking met het Nederlandse publiek.

No Replies to "Noren eren Wing Commander Rolf Arne Berg"