Fotograaf met vliegers genen wint fotowedstrijd

De vorige editie van de Oostwold Airshow bezocht ze nog zonder fotocamera maar dit jaar was het gelijk raak voor Femke Roos uit Leusden. Een jury, bestaande uit fotografen, filmers en journalisten, koos haar zwart-wit foto uit ruim 350 inzendingen als de allermooiste.

Juist de combinatie van een dreigende lucht met een enkele zonnestraal, die ook nog eens precies goed valt, maakt volgens de jury van deze op zich statische foto een bijzonder fraaie compositie. De opvallende zilverkleurige fotogenieke warbird lijkt voor dit moment gemaakt. De keuze voor zwart wit maakt de zeggingskracht van deze afbeelding nog groter.

De 29-jarige Femke Roos reageert verrast als ze hoort dat ze winnares van de fotowedstrijd is geworden en daarmee voor de volgende editie van de airshow een speciaal vip-arrangement in de wacht sleept. “Mijn vriend en ik hadden samen met vrienden van ons er een weekendje weg van gemaakt. Ik had besloten dit jaar weer eens gewapend met camera naar de Oostwold Airshow te komen (2 jaar terug niet gedaan) en ben een rondje gaan lopen om wat plaatjes te maken, ook van de reenactors en de actie in de lucht natuurlijk. De kist op de foto is zo ontzettend fotogeniek met zijn spiegelende uiterlijk, dat ik het niet kon laten een aantal plaatjes te schieten.

De lucht was prachtig, een dramatische wolkenlucht en precíes op het juiste moment piepte de zon door de wolken wat de twinkeling veroorzaakt! Toevalstreffer en daarmee een heel uniek moment. Verder is het beeld natuurlijk omgezet naar zwart-wit, dit heb ik gedaan omdat dit past in de periode waar dit vliegtuig vandaan komt, en omdat het uiterlijk prachtig uitkomt in zwart-wit met de wolkenluchten. Het contrast is iets aangescherpt om dat nog mooier uit te laten komen. Perfectionistisch als ik ben zou ik het liefst geen andere kisten in beeld willen en ook de tas die bij het wiel (die niet opvalt in de zwart-wit versie) even weg willen halen, de vlaggen uit beeld etc. Maar, zo was de setting niet, dus het is goed zo!”

Als dochter van een voormalige vlieger op o.a. de Fokker S.11, Harvard en Spitfire zit de luchtvaart in haar genen. “Mijn vader is helaas overleden toen ik veertien was, maar hij was piloot in hart en nieren. Hij was één van de eerste Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog een vliegopleiding in de USA heeft gedaan begin jaren ‘50, iets wat hij graag wilde omdat ook zíjn vader piloot was. Mijn vader heeft de oorlog dus ook meegemaakt als jongetje van 10-15 jaar oud, en heeft deze warbirds live zien vliegen in de verschrikkelijke tijd in zijn jeugd in Den Haag.  Ook heeft mijn vader zelf airshows gevlogen in bijvoorbeeld de ‘Fokker Four’. Als kind ging ik wel eens mee maar heb ik deze vliegperiode helaas niet heel bewust meegekregen, omdat ik te jong was. Toen ik hier oud genoeg voor was, was mijn vader gestopt met vliegen.

Mijn hart gaat sneller kloppen als ik een Harvard hoor overkomen, maar ook de Spits en Mustangs doen dat; mede met het gevoel dat mijn vader het geweldig gevonden had om deze Oostwold Airshow van 2017 mee te kunnen maken, omdat het zo bijzonder is dat er zeker dit jaar  zoveel van die oude kisten aanwezig zijn! Kippenvel, echt waar!”, aldus winnares Femke Roos die nog niet eerder aan een fotowedstrijd deelnam.

De jury was tijdens deze eerste editie van de fotowedstrijd toch wel een beetje verrast door het enorme aantal kwalitatief hoogstaande inzendingen. Uit het hele land en zelfs uit Polen, Duitsland en Engeland meldden zich enthousiaste deelnemers. Daarom zijn er als extraatje ook nog twee eervolle vermeldingen uitgerold.

De foto van Berend Jan Floor uit Almere met daarop de formatie van vier verschillende vliegende Spitfires sprong er ook uit. De vliegtuigen staan mooi diagonaal in beeld en de scherptediepte is perfect. De scherpstelling op het achterste vliegtuig is briljant gekozen. De luchtvibratie van de motoren is bijzonder mooi te zien en je ziet de snelheid van de vier warbirds er bijna vanaf  spatten. Ook was er een eervolle vermelding voor een foto, simpelweg met een mobiele telefoon gemaakt, van een jong meisje dat naar de deelnemende vliegtuigen zwaait. Volgens de jury toont deze foto aan dat de airshow niet alleen een evenement voor stoere mannen is maar ook voor het hele gezin. De beeldkwaliteit laat wel iets te wensen over maar het moment is briljant gekozen. Ruben Pomstra uit Groningen is de maker van deze vertederende foto. Als prijs ontvangen beide fotografen een passe partout voor  de volgende editie van de airshow.

Op de website van de Oostwold Airshow is een selectie uit alle inzendingen te zien.

No Replies to "Fotograaf met vliegers genen wint fotowedstrijd"