Little’ Legends

Airshow report – Logboek DDA 

Door Paul van der Horst & Paul van den Berg

 

Op 3 en 4 juni 2017 stond een inmiddels wereldvermaarde airshow op de kalender, de Oostwold Airshow, helemaal in het hoge noorden van Nederland. De show maakte met de aansprekende titel ‘Time Flies’ de hoge reputatie meer dan waar.

Met een voor Nederlandse begrippen groot contingent Warbirds ligt een voorzichtige vergelijking met die grote warbirdshow in Engeland een beetje voor de hand.

Er gaat niets boven Groningen. Nou, noem vier Spitfires in formatie maar niets! Het is toch wel erg lang geleden dat we dat boven Nederlands grondgebied konden waarnemen. Leuk detail, de helft van die formatie bestond uit Spitfires met een onmiskenbaar Nederlandse achtergrond.

Natuurlijk de KLu Historische Vlucht MK732 PH-OUQ, gevlogen door Ralph Aarts (zie Logboek van augustus 2015). Maar ook MH434 van de Old Flying Machine Company, de langst vliegende Spitfire ter wereld en ooit H-105 en H-68 bij de KLu. Een geweldige primeur was er voor de Norwegian Spitfire Foundation. Hun pas gerestaureerde Spitfire RR232 was speciaal voor het Oostwold evenement voorzien van Noorse rood-wit-blauwe kleuren, ter nagedachtenis aan de Noorse vlieger Wing Commander Rolf Arne Berg die tijdens een aanval op Eelde ten prooi viel aan Duits afweergeschut.

Een andere primeur was de aanwezigheid van drie Curtiss-producten, twee P-40’s en de Hawk 75. En natuurlijk ontbraken de Mustangs niet, ‘Damn Yankee’ van Oostwold-initiator Tom Karst van der Meulen en de ‘Shark’ P-51, ook van de Norwegian Spitfire Foundation.

Het is niet helemaal fair om de nadruk op de Warbirds te leggen, want er was echt veel meer te zien op Oostwold. De Dutch Thunder Yaks in formatie met de Bronco van Tony de Bruyn, een Noorduyn Norseman, ook al uit Noorwegen, diverse aerobatics en formatieteams en dit alles voorzien van het kundige en vaak zeer grappige commentaar van Leo van der Goot en Jan Cocheret. Al met al een uitstekend georganiseerde vliegshow, niet alleen in de lucht, maar ook op de grond, waar alles tot in de puntjes was geregeld. Wij kijken al weer uit naar de volgende editie in 2019.

No Replies to "Little' Legends"