Noren speuren naar beroemde Spitfire in Noord-Nederland

Wie heeft er op zolder nog een onderdeel liggen van de in februari 1945 bij vliegveld Eelde neergeschoten Spitfire van de legendarische Noorse vliegenier Rolf Arne Berg?

Lars Ness, gezagvoerder op een Boeing 737 en voorzitter van de Noorse Spitfire Association, en ex-luchtmacht historicus en oud-journalist Cato Guhnfeldt zijn neergestreken in Noord-Nederland. Gisteren gingen ze in Eelde op zoek naar restanten van de Spitfire van Rolf Arne Berg. Het tweetal is op een officiële missie in ons land namens het Noorse Defensie Museum in Oslo.

Berg sneuvelde op 3 februari 1945 bij een aanval op vliegveld Eelde. De ervaren Wing Commander en aas (hij had zes Duitse toestellen neergeschoten) vloog bij een Noorse eenheid van de Britse RAF, Berg was eigenlijk al vrijgesteld van actieve dienst, maar wilde nog één keer de lucht in om op Eelde een aantal Duitse vliegtuigen aan te vallen.

Daar aangekomen was er geen Duits vliegtuig te bekennen. Maar de luchtafweer was wel actief en raakte het jachtvliegtuig van Berg. Er brak een vleugel af, waardoor het toestel onbestuurbaar werd. De onfortuinlijke vlieger kon er niet meer uitkomen en boorde zich in een schuur aan De Drift in Eelde. Berg werd tijdelijk in het dorp begraven, maar kreeg na de oorlog een laatste rustplaats in zijn geboorteplaats Orkanger. De wrakstukken van zijn toestel werden afgevoerd naar het vliegveld en verdwenen uit het zicht.

,,Het is een beetje zoeken naar een speld in de hooiberg, dat beseffen we ook wel. Toch hopen we dat er hier in Eelde en omgeving mensen zijn die nog een stukje van de Spitfire van Berg hebben liggen. Misschien ergens op zolder of in de schuur’’, zegt Guhnfeldt.

Er zijn in ons land dertien Noorse Spitfire-piloten gesneuveld. Van twee neergekomen toestellen hebben de Noren inmiddels een aandenken. ,,We hebben een stuk van een vleugel, twee wielen en ammunitie’’, zegt Ness. Alle crashlocaties zijn door het tweetal gefilmd en gedocumenteerd. Nu zoeken ze restanten van de vliegtuigen voor het museum in Oslo. ,,Eigenlijk zijn we een soort detectives.’’

Een langgekoesterde wens is om een luchtwaardige Spitfire naar Noorwegen te halen. ,,We onderhandelen in Australië over de aankoop van een Spitfire die in de oorlog door Noren is gevlogen. Er zou een droom uitkomen als we in dat toestel een paar originele onderdelen kunnen inbouwen’’, aldus Ness.

Nu ook in Noorwegen de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog afneemt, is het de vraag of de aandacht voor Berg niet te laat komt. Guhnfeldt, twee jaar geleden wegbezuinigd als historicus bij de Noorse luchtmacht, die net als de onze de peperdure JSF aanschaft, zucht. ,,Tja, één wiel van de JSF kost veel meer dan mijn onderzoek. Toch vinden we deze missie belangrijk. Berg was een heel bijzondere man, hij verdient dit eerbetoon.’’

Wie onderdelen van de Spitfire heeft, kan bellen met de Noorse ambassade 06-51783265 of Hendrik Cazemier 06-13853877.

 

Op de foto: Cato Guhnfeldt (links) en Lars Ness.

Uit Dagblad van het Noorden, door Gerdt van Hofslot

 

No Replies to "Noren speuren naar beroemde Spitfire in Noord-Nederland"