Twee bijzondere logees voor Vliegbedrijf Tom van der Meulen op Lelystad

De afgelopen nacht hebben twee Spitfires overnacht in de hangar van Tom van der Meulen op Lelystad Airport. De toestellen, een tweezitter MK.VIII en een Mk.XVI, kwamen uit Engeland. Eén van de Spitfires is eigendom van Frits van Eerd, oprichter en president-commissaris van de Jumbo Supermarkten.

Van Eerd is, naast een liefhebber van snelle auto’s b.v. in de formule 1, ook een bevlogen liefhebber van de luchtvaart. Naast het geven van financiële steun aan DDA Classic Airlines is hij ook eigenaar van inmiddels een drietal (!) Spitfires. Naast het toestel op Lelystad bezit hij ook een tweezitter en op dit moment wordt er in Engeland ook nog een zeldzame Spitfire Mk.I gerestaureerd.

De twee spectaculaire warbirds en hun piloten werden op het platform voor de hangar van Tom van der Meulen door eigenaar door Van Eerd begroet en konden daarna door een zeer select gezelschap bewonderd worden. Vooral de G-CKUE is voor Nederland een bijzonder toestel. Deze Spitfire vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het 322 ‘Dutch’ Squadron van de RAF. Het vliegtuig vliegt nu met de originele registratie (G-CKUE) en code (3W-V) waarmee het ook in 1945, in Nederlandse dienst, vloog.

Na een tankbeurt vlogen de beide Spitfires, met aan boord een Amerikaanse veteraan, o.a. over de Ginkelse heide en de regio Arnhem. Op de terugweg naar Lelystad vloog Tom van der Meulen met zijn Harvard PH-KLU, bij wijze van groet, hen tegemoet. Hij was eerder zaterdagochtend met het gele trainingsvliegtuig vanuit Oostwold gearriveerd.

Na een nachtje Lelystad is het de bedoeling dat de Spitfires vandaag (zondag) na een flyby samen met de DC-3 van de DDA, terugkeren naar de Biggin Hill Heritage Hangar in Engeland. Er zijn inmiddels vergevorderde gesprekken gaande om de ‘Dutch Spitfire’ van Van Eerd volgend jaar juni naar Oostwold te halen en daarmee een rol te geven tijdens de tiende editie van de Oostwold Airshow. De zakenman uit Veghel is van plan, na een gedegen opleiding, zelf op de Spitfire te gaan vliegen.

No Replies to "Twee bijzondere logees voor Vliegbedrijf Tom van der Meulen op Lelystad"