Mustang meeting @ Oostwold Airshow

Van de bijna zeventienduizend gebouwde Mustangs waren een kleine achtduizend van het type P-51D. Daarvan is nog maar een klein gedeelte luchtwaardig. De Oostwold Airshow begroet de twee nog vliegende Nederlandse toestellen. Natuurlijk Oostwold’s eigen PH-PSI, de ‘Damn Yankee’, en de Mustang PH-JAT, ‘Trusty Rusty’ van de stichting ‘Vroege Vogels’ (SVV).

Deze uit 1945 stammende Mustang heeft tot 1957 bij de Amerikaanse luchtmacht gevlogen, waarna het toestel in de jaren zestig van de vorige eeuw in particuliere handen kwam. Voordat de Mustang in 1993 werd aangekocht door de SVV, werd met het jachtvliegtuig onder de naam ‘Miss Ashley’ deelgenomen aan de Reno Air Races.

Na de aankoop werd het vliegtuig gedemonteerd, en in 1995 in kratten naar Nederland getransporteerd. Daar stond het toestel onder meer opgeslagen op Schiphol en later in het onderkomen van Stichting Vroege Vogels op Lelystad Airport. Met de registratie PH-JAT werd de P-51 in het register ingeschreven, als eerbetoon aan de jongere broer van Jaap van Mesdag. Jan-Bart ‘Jat’ van Mesdag vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog als jachtvlieger bij de RAF. In maart 1945 is hij omgekomen bij een crash met zijn P-51 Mustang.

In 2004 wordt pas aangevangen met de restauratie. Besloten wordt de Mustang de ‘Trusty Rusty’ te dopen, naar het persoonlijke toestel van Captain Robert P. Wink, van het 364th Fighter Squadron, 357th Fighter Group. Hij was tijdens zijn missies in 1944 en 1945 regelmatig in het Nederlandse luchtruim actief.

Zeven jaar na aanvang van de restauratie kon men dan eindelijk in maart 2011 de eerste motorproeven ondernemen. Het zou nog een jaar duren eer de eerste vlucht na de restauratie gedaan kon worden. Maar op 13 maart 2012 was het dan eindelijk zover en ging de ‘Trusty Rusty’ weer de lucht in. Het toestel biedt plaats aan twee personen en heeft dubbele besturing.

Naast de twee Nederlandse Mustangs kan het publiek ook genieten van ‘The Shark’. De Norwegian Spitfire Foundation presenteert met trots hun in 1944 gebouwde P-51D Mustang G-SHWN. Uit Engeland komt verder nog de TF51D Mustang G-TFSI ‘Contrary Mary’ ook uit 1944.

No Replies to "Mustang meeting @ Oostwold Airshow"