Oost-Groningen in de ban van jubilerende Oostwold Airshow

Met Pinksteren op de kalender bereidt de regio Oost-Groningen zich voor op een invasie van duizenden luchtvaartliefhebbers uit heel Europa. Bed & Breakfast en Hotels zijn volgeboekt en campings zetten alle zeilen bij om voor iedereen plek te vinden. De internationale pers is van plan massaal naar Oostwold af te reizen. De jubileumeditie van dit grootste evenement in de wereld van de Nederlandse burgerluchtvaart vindt plaats op 9 en 10 juni a.s.

Time Flies

De Oostwold Airshow is de enige Airshow op het vaste land van Europa waar zoveel klassieke Warbirds (twaalf!) bij elkaar gebracht worden. Mustangs, Spitfires, P-40 Warhawk’s en ook de zeldzame en zeer indrukwekkende Hawker Seafury en Thunderbolt komen in actie. Naast al dit propeller geweld zal ook het geluid van straalmoteren te horen zijn. De Nederlandse Hawker Hunter ‘N-294’ gaat ongetwijfeld voor een oorverdovende slotact zorgen. Daarvoor moet de z.g. ‘mass formation’, met alle warbirds gezamenlijk in actie, een ander hoogtepunt gaan worden.

Airmarket helemaal volgeboekt

De belangstelling voor de Airmarket is met ruim dertig standhouders nog nooit zo groot geweest. Naast een grote verscheidenheid aan artikelen presenteren verschillende organisaties uit de luchtvaartwereld zich aan het publiek. Zo is de AOPA, de vereniging voor piloten en vliegtuigeigenaren, vertegenwoordigd en zijn er stands van o.a. Piper Aircraft en het motoren en propeller revisiebedrijf Scan Aviation. Ook zijn verschillende deelnemers aan de Oostwold Airshow met een eigen promotiestand aanwezig.

Er zit muziek in de Oostwold Airshow 2019

Om de speciale jubileumeditie nog een extra feestelijk tintje te geven komt ‘SGT. Wilson’s Airforce Show’ de troepen vermaken. O.l.v. Erik Graumans en Ine van der Vorst presenteert het nostalgische gezelschap, midden in het re-enactmentdorp, een show vol muziek uit de jaren ’40 en ’50. Waar hoor je nog de Andrews Sisters met het geluid van een Spitfire er doorheen of het gehuil van een Mustang afgewisseld met de bigband sound van Glenn Miller…… en het plaatje klopt ook nog eens. Historische kleding, muziek en warbirds! Oostwold goes vintage, let’s swing!

Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd hem te herhalen

Re-enactment is strikt gesproken het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, door deelnemers in historisch kostuum. Tijdens de Oostwold Airshow neemt het ‘European Theater of Operations Reenactment, kortweg ETOR 40-45’ het publiek mee terug in de tijd en toont het dagelijkse militaire leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt er een compleet militair kamp ingericht waar men o.a. slaapt, eet en ‘battles’ uitvecht. Tijdens verschillende displays zal het er levensecht aan toegaan. Re-enactors hopen vooral een stuk geschiedenis levend te houden en over te brengen op jongere generaties.

Evenement voor jong en oud

Speciaal voor de kinderen zijn er diverse attracties op het terrein te vinden. Verhalenverteller Hans Nordsiek deelt zijn passie voor alles met vleugels met iedereen. Een keer zelf in een cockpit zitten of zelfs het gevoel krijgen dat je vliegt in een simulator, het kan allemaal. Verschillende klassieke tractoren tonen de overeenkomsten tussen de historische luchtvaart en landbouw.

Verkeersinfo en reistips

Kom op tijd want het wordt druk! Volg de aanwijzingen van onze verkeersbegeleiders en parkeerwachten om zo snel mogelijk op de juiste plek te komen. Bezoekers uit de richting Assen en Gieten moeten rekening houden met wegwerkzaamheden op de N33. Van vrijdag 7 juni 20.00 uur tot maandag 10 juni 05.00 uur is er hinder op het traject Assen-Gieten. Van vrijdag 7 juni tot maandag 10 juni 05.00 uur geldt dat ook in de tegenovergestelde richting: Gieten-Assen. Ook is er sprake van verkeershinder van zondag 9 juni 20.00 uur tot maandag 10 juni 06.00 uur op de N33 van Veendam in de richting Eemshaven. Bezoekers aan de Oostwold Airshow wordt verder dringend aangeraden om rijdend via de A7 alleen gebruik te maken van de afslag 45, Scheemda/Midwolda.

No Replies to "Oost-Groningen in de ban van jubilerende Oostwold Airshow"